Om dit thema in te leiden heb ik een aangrijpend filmpje gekozen. In het filmpje wordt duidelijk dat wij ervoor gezorgd hebben dat de wereld nu zo is. Opwarming van de aarde, dierenmishandeling, afvalberg die steeds groter wordt, bomen verdwijnen,...
Dit alles is veroorzaakt door ons. Wij moeten hier dringend iets aan doen. Ook al is het maar een kleine steun, het is belangrijk om hier aandacht aan te schenken want dit is onze wereld en wij moeten er goed voor zorgen.
Dit filmpje kan ik dus ook plaatsen bij het feit waar mensen staan in de natuur. Mensen houden nergens rekening mee en doen gewoon wat ze willen met de natuur. Ik vind dat we de aarde moeten respecteren en ervoor zorg dragen, toch is dit niet echt gelukt want het resultaat van ons gedrag is een grote afvalberg. De natuur is ook niet veel meer te zien in onze leefwereld doordat het helemaal wordt volgebouwd met huizen, appartementen,... Het bevolkingsaantal blijft stijgen en dit kunnen we niet stoppen, hierdoor moeten we ook meer blijven bouwen.
We hebben als mens het te ver laten komen en nu moeten we wel iets doen om we het weer goed te maken...
Mijn Ecologische Voetafdruk
Ik heb mijn ecologische voetafdruk berekend op de website van WNF. Uit de test blijkt dat mijn voetafdruk 4.95 hectare groot is, dat wil dus zeggen als iedereen zo zou leven dat er 2.8 aardbollen nodig zijn. Hier schrik ik toch wel van, dit wil dus wel zeggen dat er iets moet veranderen. Maar ik blijk toch wel lager te scoren dan het gemiddelde, die op 6.3 hectare staat.
Mijn tips om mijn voetafdruk te verkleinen zijn:
- Met de fiets op vakantie
- Vervang zuivel door plantaardige alternatieven (bijvoorbeeld sojamelk)
- Kies voor gerecycled (brief) papier
- Installeer zonnepanelen op het dak van je huis
- Schakel over op groene stroom
GAIA: "Vergeet nooit hoe foie gras gemaakt wordt"
Gaiaforanimalrights, 13 december 2016, Youtube, "Vergeet nooit hoe foie gras gemaakt wordt", (https://www.youtube.com/watch?v=D5vt0DDx9AQ).
Deze reclamespot zag ik onlangs op televisie. In het filmpje zijn mensen te zien die foie gras eten, net op het moment dat ze ervan willen eten wordt een video getoond over hoe foie gras gemaakt wordt. De mensen leggen meteen het hapje terug. Deze reclamespot kwam van GAIA, deze organisatie zet zich in voor de stemlozen. Ik vind het heel goed dat ze dit laten zien aan mensen, dat mensen weer in zien wat we eigenlijk dieren allemaal aan doen. Ik vind het zeer erg dat dit gebeurd in de wereld en ik zou zeker willen dat dierenmishandeling gestopt wordt.
Lezing: Prof. Tim Jackson & Peter Tom Jones
In de lezing van Prof. Tim Jackson worden een aantal zaken aangehaald die ook te zien zijn bij de lezing van Peter Tom Jones. Bij de lezing van Prof. Tim Jackson werd aangehaald naar het natuurlijk systeem van de aarde, dit systeem daalt. Dit komt doordat de grondstoffen uitgeput raken en de vervuiling/afval wordt zeer groter. Dit vond ik een zinvol argument, in de lezing van Peter Tom Jones werd dit ook besproken en hij zei dat wij als mens afhankelijk zijn van grondstoffen. Als die grondstoffen verdwijnen dat hebben we een probleem. Ik kan mij hier echt wel in vinden, want er zijn nu al zoveel zaken uitgeput van grondstoffen, hoe zal het dan zijn over 20 jaar?
Europa is ook zo afhankelijk van de materialen van andere continenten. Eigenlijk is Europa het armste land op vlak van rijkdommen in de ondergrond, dat vermeld ook Peter Tom Jones. We rekenen zo op de andere continenten maar op een bepaald moment zullen die grondstoffen ook uitgeput raken, wat moeten we dan doen?
Ik zag ook in beide lezingen dat onze ecologische voetafdruk zo aan het stijgen is, dat het nu 50% groter is dan het draagvlak van de aarde. Als wij zo verder zullen leven dan denk ik niet dat het goed zal aflopen met onze aarde.
Prof. Tim Jackson haalt ook aan dat de opwarming van de aarde zorgt voor tal van klimaatveranderingen, die veranderingen zorgen voor gezondheidseffecten. Wat dan weer leidt tot dodelijke slachtoffers wereldwijd. Een voorbeeld hiervan zijn de klimaatvluchtelingen, het gezondheidseffect hiervan is armoede, want ze hebben helemaal niets meer, ze komen in een depressie terecht en lijden onder ondervoeding door het niet te kunnen betalen van voedsel. Ik vind het heel erg om dit te lezen, ik wist dat er gevolgen waren van de opwarming van de aarde maar dat het ook zoveel invloed heeft op ons als mens dat wist ik niet.
Deze sprekers hebben mij echt wel laten inzien dat we nu er iets aan moeten doen voor het te laat is. Er wordt al veel gedaan en er wordt zeker en vast naar oplossingen gezocht maar ik denk ook dat het belangrijk is dat iedereen hier aan meehelpt en niet bijvoorbeeld een groep mensen.
Filmpje: Greed
In het filmpje is duidelijk te zien dat we zo materialistisch ingesteld zijn. We willen altijd de nieuwste dingen en we willen overal mee zijn met de tijd. We worden ook pas echt gelukkig als we bijvoorbeeld die nieuwe smartphone krijgen. Ik merk dat ook soms bij mijzelf. We willen constant alles wat ons hartje wenst maar waarom denken we nooit aan al die mensen die dat niet krijgen / niet kunnen betalen / geen kans hebben om het te kopen?
Het laat mij inzien dat we toch wel verwend zijn en dat we meer moeten zeggen dat we het eigenlijk toch niet nodig hebben.
Waar bevind ik mij op vlak van ecologie?
vlaamsbelang.org |
Filmpje: Kalfje Willy
In het filmpje is te zien hoe de mensen geconfronteerd worden met de dood van een kalfje. Mensen voelen zich meteen schuldig, want wanneer je denkt aan een kalfje dan zie je meestal een schattig en lief diertje voor je. Als ik daaraan denk dan zou ik best wel geen vlees meer willen eten, maar toch eet ik het nog. Dat is omdat je daar meestal niet verder over nadenkt bij het eten van vlees.
Ik vind het heel erg om dieren te slachten maar toch kunnen we niet meer zonder vlees.
Duurzaam leven
Om zorg te dragen voor onze ecologie moeten we duurzamer leven. Dit is op vlak van...
Ik probeer hier soms wel op te letten om duurzaam te leven maar toch wil ik nog steeds mijn eigen keuzes kunnen maken.
Duurzaam leven
Om zorg te dragen voor onze ecologie moeten we duurzamer leven. Dit is op vlak van...
- duurzame voeding: meer regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen = gezonder, rechtvaardiger en milieuvriendelijker!
- duurzame mobiliteit: neem minder de auto en meer openbaar vervoer en fiets
- duurzaam toerisme: minder vaak op reis gaan, minder het vliegtuig nemen, langere tijdsduur op reis, trager reizen,...
- duurzaam wonen: compact bouwen, gedeelde woningen, kangoeroewoningen, cohousing,...
Ik probeer hier soms wel op te letten om duurzaam te leven maar toch wil ik nog steeds mijn eigen keuzes kunnen maken.
- Duurzame voeding kan ik mij wel aan houden, maar toch het feit om geen vlees meer te eten, dat weet ik niet echt goed... Maar om meer seizoensgebonden en fairtrade te eten, daar kan ik wel in komen.
- Ik ga vaak met het openbaar vervoer naar school, dit is omdat ik nog niet mijn rijbewijs heb. Ik heb wel al mijn eigen auto en ik denk dat ik later wanneer ik mijn rijbewijs dan heb wel vaker de auto zal nemen. Ik weet dat dit niet goed is en zeer vervuilend maar toch vind ik het gemakkelijker om de auto te nemen. Je kan de auto nemen wanneer je wilt en je bent ook niet meer afhankelijk van het de tijdstippen van de bus of trein.
- Bij duurzaam toerisme heb ik ook wat mijn twijfels bij, ik ga heel graag op reis en ik wil ook zo graag de wereld zien. Dit is echt mijn droom, maar moet ik daarom mijn droom niet meer verwezenlijken? Dat is wel een dilemma voor mij omdat ik enerzijds wil dat mijn kinderen later in een veilige en gezonde wereld kunnen leven maar anderzijds wil ik zo graag de wereld ontdekken en zien. Ik ga ook altijd met het vliegtuig en ik begrijp echt wel dat het vervuilend is, maar hoe zullen we het vliegverkeer dan stoppen? Er zijn zoveel mensen wereldwijd die het vliegtuig nemen en dit is moeilijk te stoppen. In de les hebben we gediscussieerd over het verduren van de vliegtickets. Dit zou de mensen kunnen tegen houden om te reizen. Dit kunnen ze zeker doen maar is het economisch dan ook goed? Voor de natuur is dit zeker een pluspunt want dan verlaagt het CO2 gehalte. Maar ik als mens zou er niet mee akkoord gaan omdat ik mijn droom om te reizen toch wel wil waarmaken.
- Duurzaam wonen vind ik niet echt een probleem, ik wil eigenlijk helemaal niet wonen in een veel te groot huis. Ik kan hier zeker in komen en wil hier mee rekening houden. Maar of ik mijn huis wil delen met iemand anders (kangoeroewoning), dat weet ik niet goed...
INTERESSANT ARTIKEL
Simplify Life, naar een eenvoudig duurzaam leven.
Netwerk Bewust Verbruiken vzw, 18 oktober 2016, "Simplify Life, naar een eenvoudig duurzaam leven", (https://www.bewustverbruiken.be/artikel/simplify-life-naar-een-eenvoudig-duurzaam-leven).
We hadden met z’n allen nog nooit zoveel materiële welstand, maar ook nooit zo weinig tijd om van al die welvaart te genieten. De hectische combinatie geld-werk- gezin-sociaal leven valt steeds meer mensen zwaar en ook het milieu kreunt onder de overdaad aan spullen. Het project Simplify Life bewijst dat 'less' ook ‘better’ kan zijn. Dat je door minder te kopen meer financiële ruimte en/of tijd krijgt om te doen wat jou gelukkig maakt.
SIMPLIFY LIFE, DAT IS....
- Ontspullen (alles wat je niet meer gebruikt uit huis doen)
- Spullen en ruimte delen (ruilplatformen, samentuinen, geefpleinen...)
- Wonen (compacter wonen, samenhuizen, kangoeroewonen...)
- Mobiliteit (autodelen, fietsdelen...)
- Wat stuk is repareren (Repair Cafés, makerijen, fablabs...)
- Vrije tijd (vakantie in eigen land, boekenruil, upcycling...)
- Voeding (voedselteams, zelfplukboerderijen, creatief met voedselresten, verpakkingsvrije winkels…)
- Werk-gezin-vrije tijd (30-uren week, basisinkomen, deeltijds werken...)
Op www.simplifylife.be zetten we boeiende initiatieven en inspirerende verhalen in de kijker. Je vindt er tips om te ontspullen, inspiratie om meubels te upcyclen en krijgt handleidingen om zelf je spullen te repareren.
PILOOTPROJECT IN VLAAMS-BRABANT
De aftrap van Simplify Life werd op 27 november 2015 gegeven tijdens de Klimaatmarkt in Leuven. Simplify Life krijgt financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant, die ernaar streeft klimaatneutraal te zijn tegen 2040. Daarom organiseert het project tot augsustus 2017 in de hele provincie:
- Do It Together-trajecten, waarbij verenigingen of buurtgroepen samen aan de slag gaan om een voedselteam, autodeelgroep of ruilplatform uit de grond te stampen.
- Upcycling workshops, waarin deelnemers nieuw leven geven aan oude meubelen.
- Workshops Lang Leve Klein Elektro, waarin deelnemers leren hoe ze kleine elektronische apparaten kunnen herstellen en onderhouden.
- Een grote inspiratiedag, waar iedereen besmet zal raken met het virus om te delen, ruilen, repareren, dingen zelf te maken en duurzame initiatieven op te zetten in de buurt.
Netwerk Bewust Verbruiken krijgt hiervoor de enthousiaste hulp van onder meer van Femma en KVLV Vlaams-Brabant, Vormingplus Arch'educ, CC De Ploter Terna, Genoeg, Autodelen.net, Samenhuizen en andere deelorganisaties.
LAAT ONS WETEN WAT JIJ DOET!
Probeer je zelf te consuminderen? Ken je iemand die zijn/haar tuin deelt, trekker is van een geefplein of doelbewust minder gaat werken? Stuur een mailtje naar sofie@bewustverbruiken.be of schrijf een getuigenis op onze site.
Mijn mening
Ik zag dit artikel op het internet verschijnen en ik vond het meteen zeer interessant. De provincie Vlaams-Brabant wil ernaar streven om in 2040 klimaatneutraal te zijn, dat is natuurlijk een grote opdracht. Simplify Life helpt hen daarbij en dat vind ik zeer mooi. Ik vind hun visie ook heel inspirerend en het zet mij ook aan om zo ook te gaan leven. Men heeft ook de praminder opgesteld dit is een omgekeerde driehoek, bovenaan is het grootste deel en dit wil ook zeggen dat je het het meest mag gebruiken. Dus in dit geval om duurzaam te leven moet je gebruiken wat je hebt. Ik vind deze driehoek interessant en het doet mij ook beter nadenken over wat ik eigenlijk allemaal koop en of ik dat echt wel nodig heb.
bewustverbruiken.be |
2 opmerkingen:
Ik hoop ook mijn steentje bij te dragen voor het milieu, de meeste boodschappen doe ik te voet. recycleren, afval sorteren ...
Op reis gaan is natuurlijk iets anders, het vliegtuig brengt ons natuurlijk wel het snelst en het verst. Daarom gaan we maar één keer
per jaar op reis. Spullen die we niet meer nodig hebben proberen we aan iemand te geven of verkopen we op de rommelmarkt,
afgedankte kledij breng ik naar een tweedehandswinkel, meubels naar de kringloop, de H&M geeft je zelf een kortingsbon als je oude kledij binnenbrengt. Afval zomaar op straat gooien vind ik ook niet kunnen. Moest iedereen er op letten dan zou er geen zwerfvuil zijn.
Dankuwel voor jouw reactie, dat is heel mooi wat u doet. U draagt zeker en vast uw steentje bij. Ik vind het ook niet kunnen dat mensen zomaar afval op straat gooien, dit vind ik heel onrespectvol. Maar ik denk ook dat het probleem een beetje ligt aan de verpakkingen, alles zit in zoveel verpakkingen, dat is misschien wel goed voor de houdbaarheid maar helemaal niet goed voor de afvalberg, misschien moet hier iets aan verandert worden.
Op reis gaan met het vliegtuig zou ik zelf niet vermijden, dat doe ik gewoon veel te graag en als je het zelf beperkt houdt met één maal in een jaar dan is dat ook goed volgens mij.
Een reactie posten